PODPROGRAM 2016 – efekty

Autor: Henryk Kłopski | | aktualności, pomoc żywnościowa POPŻ

EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA

PODPROGRAM 2016    ●   W OKRESIE  08.2018 – 06.2017

        W Podprogramie 2016 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, do osób najbardziej potrzebujących trafiły produkty takie jak makaron jajeczny 5 kgryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

Współpracowaliśmy z 46 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi, w tym 41 z terenu województwa lubuskiego oraz 5 z terenu województwa zachodniopomorskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 22 952 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy osobom potrzebującym 1 120,46 ton żywności w postaci:

  • 144 315 paczek żywnościowych;
  • 90 116 posiłków

W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 151 warsztatów edukacyjnych, w których uczestniczyło 2 517 osób.

Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne – 29 spotkań dla 532 uczestników
  • Żywieniowe – 49 spotkań dla 863 uczestników
  • Kulinarne – 41 spotkań dla 581 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 32 spotkania dla 541 uczestników