Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020/ Podprogram 2019

Autor: Antoni Syrewicz | | aktualności, pomoc żywnościowa POPŻ

Bank Żywności w Gorzowie Wlkp realizował od stycznia do września 2020 Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020/ Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.


1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
– warzywa i owoce (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
– skrobie (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane)
– mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający)
– mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju)
– cukier (cukier biały)
– tłuszcze (olej rzepakowy)
– dania gotowe (gołąbek w sosie pomidorowym)
– sok jabłkowy
2. Współpracowaliśmy łącznie z 41 organizacjami partnerskimi lokalnymi z terenu województwa lubuskiego oraz z południa województwa zachodniopomorskiego.
3. Pomoc żywnościowa trafiła łącznie do 20299 osób.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 1128 ton żywności,
– 104297 paczek żywnościowych,
– 8100 posiłków
5. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 133 warsztaty edukacyjne, w których uczestniczyło 1067 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
– ekonomiczne – 25 spotkań dla 175 uczestników,
– żywieniowe – 30 spotkań dla 285 uczestników,
– kulinarne – 37 spotkań dla 288 uczestników,
– nie marnowaniu żywności – 41 spotkań dla 319 uczestników,