Dzień Kobiet z „Żółtym Talerzem”

Autor: Henryk Kłopski | | żółty talerz

Nudno byłoby bez Kobiet, więc WIWAT KOBIETY!”

czyli Dzień Kobiet w Świetlicy Środowiskowej w Zarzyniu

       Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet uczestnicy Świetlicy Środowiskowej w Zarzyniu wraz z wychowawcą Sarą Hołownia przy wsparciu Sołtysa i Rady Sołeckiej przygotowali program okolicznościowy, aby uczcić z przedstawicielkami płci pięknej Ich święto.

Spotkanie zostało podzielone na dwie części.

      Pierwszą część pod hasłem „Coś dla ducha” – wypełniły: występy artystyczne wychowanków, przepiękne życzenia złożone przez chłopców przybyłym na uroczystość Paniom, które zostały również obdarowane przez nich różyczkami wykonanymi przez dzieci w ramach zajęć prowadzonych w świetlicy. Chłopcy nie zapomnieli o świetlicowych koleżankach i również im wręczyli piękne tulipany.  Serdeczne życzenia w imieniu Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Sulęcinie złożyła Paniom inspektor ds. profilaktyki społecznej i koordynator świetlic środowiskowych Aldona Żuk. Do życzeń dołączyła się Pani Dyrektor Szkoły Podstawowej im. Polskich Strażaków w Trzemesznie Lub. Teresa Mazur.

      Część druga pod hasłem „Coś dla ciała” – wypełniona była aktywnością związaną ze zdrowym odżywianiem. Zaproszeni goście mieli za zadanie rozwiązać krzyżówkę tematyczną, a podopieczni świetlicy ułożyć puzzle, z których wyłoniła się piramida żywienia. Zwycięzcy zabawy otrzymali symboliczne nagrody.                                                                                                                                                                                                                                                Kolejną atrakcją spotkania było wspólne przygotowanie zdrowych posiłków. Każdy losował numerek, pod którym ukryte było danie do przygotowania. W ten sposób utworzyły się grupy, a każda z nich przygotowywała wyznaczoną potrawę: I- zdrowe kanapki, II – jajeczną wariację,  III -owocowe inspiracje, IV – wiosenną sałatkę, a V – numerek skrywał deser. Inspiracji w tworzeniu posiłków było wiele. W efekcie powstały smaczne i zdrowe sałatki na bazie warzyw, szaszłyki sałatka owocowa, myszki z jajek, przepyszne desery na bazie galaretki oraz zdrowe i pożywne kanapki. Następnie przyszedł czas na biesiadę, podczas której wszyscy degustowali przygotowane posiłki. Panie wyrażały swoje zadowolenie i dziękowały za to, że miały możliwość wzięcia udziału w warsztatach zdrowego żywienia i spędzić swoje święto w tak miłej atmosferze.

Warsztaty zostały przeprowadzone w ramach Programu „Żółty Talerz” KULCZYK FOUNDATION, realizowanego na podstawie umowy o współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp.

Powyższą  relację przygotował  Pan Andrzej Stefan Żelechowski

Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sulęcinie